Despre Namaste

Namaste e un salut indian, vechi de când sanscrita, Vedele, lumea și pământul.

Namaste e compus din nama și te, “mă închin ție” în traducere. Nama înseamnă “ceea ce nu îmi aparține” și reprezintă renunțarea la propriul eu în fața celuilalt.

“Mă închin divinității din tine” sau “mă închin lui Buddha (adică Celui Treaz) din tine”, “lumina din mine recunoaște lumina din tine” sau “divinitatea din mine salută divinitatea din tine” sunt tot atâtea interpretări pentru Namaste.

Salutul Namaste e însoțit de o înclinare ușoară a corpului, cu palmele împreunate în dreptul inimii…

 

* * *

 

Namaste e și titlul unui palpitant roman de aventuri spirituale, structurat în 3 părți. În prima sunt istorisite pățaniile lui Sega la Osho International Meditation Resort din orașul indian Pune, în a doua un curs de zece zile de meditație Vipassana în izolare și alte peripeții prin Nepal, iar în a treia drumul care trece prin Dharamsala (unde trăiește Dalai Lama), Rishikesh (capitala mondiala a yoga), Varanasi (orașul sfânt de pe malul Gangelui), Bodh Gaya (locul iluminării lui Buddha) și care se încheie pe plajele toride din Goa, unde Sega cunoaște nu atât iluminarea, cât iubirea.

Vei urmări cu sufletul la gură un est-european confuz, lipsit de repere reale, care se leapădă de cele imaginare în încercarea dificilă de a ieși din sistemul marilor idei preconcepute și bine ințelenite în care a crescut și de a afla, tocmai la capătul pământului, cine sau ce naiba e el cu adevărat.

 

Namaste e un roman despre căutări bezmetice, bâjbâială și multe altele care dacă nu ar fi fost, nu s-ar fi povestit. Poți citi câteva capitole din prima parte aici și din partea a doua aici. Dacă vrei mai mult, poți cumpăra de aici.

Namaste este jurnalul a două călătorii simultane – una în India şi alta în sine însuşi –, pe care un tânăr le iniţiază într-un moment de cotitură a vieţii, când, după căutări febrile, dar sterile ale adevărului personal, acesta își îndeasă toate întrebările în rucsac şi porneşte să le găsească răspunsuri pe alte meleaguri. Drumul până în inima Indiei aşterne dinaintea călătorului Sega peisaje naturale de un farmec luxuriant şi peisaje umane pitoreşti până la bizarerie şi se opreşte în ashramul lui Osho din Pune – o oază de calm, cel puţin în aparenţă, în mijlocul unei lumi dezlănţuite. Aici, între două sesiuni de meditaţie pe muzică asurzitoare ori în întuneric ca smoala, Sega are parte de fapt de adevărata aventură indiană: descoperă un caleidoscop întreg de personaje exotice şi poveştile lor de viaţă, delicioasele mâncăruri locale cu nume imposibil de pronunţat, aroma inconfundabilă a ceaiului masala, farmecul femeii asiatice şi forţa regeneratoare a chatarsisului. Dar, dincolo de toate acestea, sarea şi piperul cărţii le reprezintă şirul întâmplărilor mărunte, surprinse cu un ochi de cineast plin de vervă, umor şi dotat cu remarcabila intuiţie a dozării suspansului, care acaparează până la ultimul rând al poveştii.

După cele 3 luni petrecute în ashramul lui Osho din Pune, Sega își ia zborul spre Himalaya și aterizează la Kathmandu, fără să-și fi propus să cucerească Everestul ori să-l întâlnească pe Yeti, ci să-și prelungească viza pentru India, să urmeze un curs de Vipassana în izolare și să facă o vizită la Lumbini, unde s-a născut Siddhartha Gautama, cel care a devenit Buddha.

Ca să-și încerce puterile, Sega nu recurge la rezervări prin internet și nici la ghiduri turistice sau persoane de contact, lăsându-se cu totul la voia întâmplării. Ceea ce îl va costa desigur… Soarta îi scoate în cale personaje dintre cele mai stranii, precum monstrul din Lumbini, deghizat într-un sadhu, frații Devkota care îl momesc în excursii pe care nu și le-a dorit niciodată, Ana, frumoasa rusoaică și Igor, prietenul ei psihopat, sau Lama, ghidul nebun care îl duce în Shangri-La, locul ascuns în inima munților Himalaya.

De la rafting pe râul Trisuli la călărit elefanți prin junglă, de la călușarii din Sauraha la Sarangkot, locul de unde se vede Annapurna în toată splendoarea, din Thamel și până la Kapilavastu, palatul unde a trăit prințul Siddhartha înainte de Marea-i Renunțare, din Centrul Dharmashringa, unde meditează 10 zile în izolare, în arestul politiei, unde petrece o noapte după gratii, Sega are parte de tot felul de peripeții care îl schimbă pentru totdeauna, revelându-i înțelesuri din ce în ce mai adânci ale salutului Namaste, dar și îndepărtându-l de toate ca să-l aducă mai aproape de sine însuși.

Volumul 1 (romanul de aventuri spirituale în India) a apărut în 2012 la Editura Humanitas, volumul 2 (romanul de aventuri spirituale în Nepal) a fost lansat un an mai târziu. Volumul 3 e în fază de gestație.

 

 

14 Comentarii

 1. Judit
  Posted 27/03/2018 at 3:05 PM | #

  Salut Octavian,
  Îmi spui te rog pe când apare volumul 3?
  Namaste

  • Posted 15/08/2018 at 10:27 AM | #

   namaste, judit!

   iertare ca raspund cu asa o mare intarziere. volumul 3 va aparea dupa ce il voi scrie 🙂

   multumesc,
   sega

 2. duhulcapitanului
  Posted 16/03/2015 at 10:49 PM | #

  Namaste estsae o anagrama = Satan te saluta.Asa ca sa va bagati in cur salutul vostru de satanisti.

  • Posted 20/03/2015 at 2:21 PM | #

   esti pe-aproape. namaste = me satan, de fapt.

 3. Love green
  Posted 22/07/2014 at 2:48 AM | #

  Namaste.Dragii mei de unde pot achizitiona si eu aceasta carte ? va multumesc frumos

 4. Posted 20/07/2013 at 7:34 PM | #

  Salut şi înainte de orice, FELICITĂRI!
  Am citit comentariile…
  Am aflat despre carte, când eram în Grecia.
  Acum, mi-a ieşit din nou în cale…
  Părerea mea este că este o carte care este folositoare celor care ajung la ea.
  Este povestea unui om care s-a căutat pe el însuşi. Este un început. Am trecut prin această căutare. Cu totul altfel. Dar sunt convins că am parcurs acelaşi drum. Pentru că drumul către noi înşine, este acelaşi, chiar dacă nouă ni se pare că ar fi diferit.
  NAMASTE!
  Mulţumesc pentru curajul de a fi făcut publică o căutare dificilă şi care după cum văd, stârneşte controverse.
  Sunt convins că a meritat efortul, de la A la Z.
  Cât priveşte “contras”…
  Cineva îmi spunea când eram mic “Doar proştii scapă de bârfă! Ce ai putea să bârfeşti la un prost?”
  Mi-au trebuit vreo 3 decenii să pricep ce a vrust să spună doamna în cauză (avea vreo 73 de ani cred, când aveam eu vreo 10…).
  Aşa încât, din nou,
  NAMASTE!

  • Posted 26/07/2013 at 9:41 AM | #

   namaste, serban!

   multumesc pentru mesaj. pentru mine cu siguranta a fost si este folositoare aceasta carte, caci cel putin mi-a aratat unde ma aflu: atat de la inceput 🙂 daca n-as fi scris, poate ca as fi avut o alta parere despre mine, cu siguranta nu prea aproape de realitate :)) in tot cazul, experimentul e interesant. pe mine ma bucura si pros, si contras. griji imi faceam daca erau doar pros sau doar contras.

   cu drag,
   sega

 5. Anca
  Posted 28/02/2013 at 12:08 AM | #

  Am remarcat cartea inca de la lansare sau am remarcat privirea. Nu vroiam sa o citesc pentru ca mi-era ciuda pe tine. As fi vrut si eu sa ma desprind de tot si sa ma avant si eu in necunoscut. Am revezut privirea la metrou, in biblioteca mobila, cateva lni mai tarziu. Iar de data aceasta, curiozitatea a fost prea mare. Am inceput sa citesc primele capitole. M-ai luat prin surpindere, stiai? Bucurestiul e oribil pe vremea asta si tu m-ai luat de mana si m-ai dus in India. Atat de reala era senzatia incat de abia asteptam sa intru in metrou, sa-mi dezchid telefonul si sa simt caldura acelei tari. A durat o zi pana am reusit sa cumpar cartea online si sa o deschid cu o aplicatie. Ma simteam ca o indragostita nerabdatoare sa continue povestea. Acest mesaj este adresat protagnistului cartii, care, mi-a parut atat de aproape incat mi-am permis sa il filtrez prin imaginatia mea si sa ma indragostesc de el nebuneste.

  • Posted 28/02/2013 at 2:46 PM | #

   namaste, anca!

   ehehei, protagonistul a plecat mai departe, acum e in nepal 🙂 dar scriitorul o sa prezinta noile aventuri ale lui sega miercuri, 6 martie, in avanpremiera. la bucuresti (libraria humanitas kretzulescu). vezi aici

   te astept cu drag,
   sega (autorul)

 6. Raluca
  Posted 04/09/2012 at 8:30 PM | #

  doar cateva cuvinte: ia si citeste inainte sa arunci cu pietre

 7. andrei
  Posted 31/05/2012 at 12:43 PM | #

  Vaaaai, ce cool, ce tare…. Mai lasati-ne cu povesti despre din astia care lucreaza in firme si merg in tari din lumea a treia, stau acolo in diverse locuri comode, chipurile pt a isi implini un vis… Ce frumos e sa iti implinesti visurile cand ai cu ce si vinzi un SUV ca sa iti acoperi costurile… Mergi Octaviane 6 luni in Africa, la coada vacii, cum am mers eu si am lucrat intr-un ONG local, stai acolo cum stau aia, fara curent si apa de la robinet, cu mancare putina, si pe urma sa vii sa-ti dai talente in Romanica si sa spui cum te-ai implinit tu spiritual in India… Pe astia din HR SI PR si publicitate v-as trimite intr-un sat din Africa sau Asia profunda si daca rezistati macar o luna acolo, pe urma sa veniti sa povestiti voi cum e “real life”.
  Ce-as fi vrut si eu sa stau la un “retreat”, comod si sa ma gandesc la frumusetea vietii….Dar, din pacate sau din fericire, trebuia sa muncesc, sa car apa de la put, sa fac lectii cu stafful, sa pregatesc materiale, sa ma feresc de serpi, de paianjeni, de malarie….. E frumoasa viata intr-un “retreat” in care te duci pe bani multi si esti tratat ca un occidental…

  • Posted 31/05/2012 at 3:15 PM | #

   namaste, andrei

   ti-am raspuns aici: http://sega-namaste.com/despre-sega#comment-1049

  • Nicole
   Posted 25/07/2012 at 7:40 PM | #

   Bine v-am gasit,
   cred ca fiecare facem alegerile care ni se potrivesc si pe care le atragem, ca magneti energetici ce suntem. Atat Andrei cat si tu ati ales sa experimentati ceea ce v-ar implini spiritual si emotional si care va ajuta sa cresteti.
   Pe de alta parte, reactia ta este una tip “oglinda”. Un anume aspect din tine te-a facut sa reactionezi astfel, insa doar tu il poti descoperi. Judecata pe care o adaugi reactiei este insa a unui spirit modest mai degraba si cred ca este lipsita de lumina evolutiei si a intelegerii spiritului din tine, cat mai degraba a omului frustrat. Oare de ce sa avem mari asteptari si sa emitem judecati fara valoare, dragilor? Oriunde ne-ar purta pasii, in experiente diverse si pline de intelesuri, importanta este trairea in sine. Restul tine de mintiuca umana, de “maimutica” fiecaruia, care abia mai pridideste sa eticheteze, sa emane judecati si sa arunce mai degraba cu pietre in loc de banane. Cauta in tine toleranta si bucuria ca un semen de al nostru a reusit sa traiasca o experienta, chiar daca poate pe un alt nivel, cum ar carcoti mintea ta. Toate cele spre toleranta si bucurie, Nicole

 8. Posted 18/10/2011 at 11:54 PM | #

  Salut, sunt si eu practicant yoga si am fost curios sa vad cum a fost o experienta a la Osho. Am postat un pic pe tema cartii tale aici:
  http://yodreapta.wordpress.com/2011/10/18/sega-namaste/

Comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii:

*
*